Haber Detayı
23 Mart 2021 - Salı 08:52
 
Aşı yerine hap
Dünyanın ilk hap gibi yutulabilen Covid-19 aşısının hayvan deneylerinden umut verici sonuçlar çıktı, yakında insanlar üzerinde denenecek.
YAŞAM Haberi
Aşı yerine hap

Bodrum Söz/ Hap gibi yutulabilen ve evde uygulanabilen Oravax aşısı için ilk verilerin olumlu olduğu, yakında klinik denemelere başlanacağı bildirildi. Çığır açan ilaç, İsrail-Amerikan Oramed Pharmaceuticals ve Hindistan merkezli Premas Biotech tarafından geliştiriliyor. İki şirket, Oramed'in oral uygulama teknolojisini Premas'ın aşı uzmanlığıyla birleştirerek Oravax Medical Inc. çatısı altında bir araya geldi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, hayvanlar üzerinde yürütülen çalışmanın, oral aşının virüse karşı bağışıklık oluşturan antikorların üretilmesine yardımcı olduğu bildirildi. Umut verici sonuçlar, ilacı iki doz gerektiren diğer aşıların bazılarından potansiyel olarak ayıran tek bir Oravax kapsülü uygulanarak elde edildi. Premas Biotech’in kurucu ortağı Prabuddha Kundu, aşının uygulanmasının vitamin hapı almak gibi olacağını, teknolojinin çalıştığından ve umut verici olduğundan yüzde 100’den fazla emin olduklarını söyledi. Oramed CEO’su Nadav Kidron, Jerusalem Post’a verdiği demeçte, ağızdan alınan ilacın dünya çapında toplu aşılama eylemlerinden kaynaklanan lojistik problemleri ortadan kaldıracağını ve hapın bireyler tarafından evlerinde rahatlıkla kullanılabileceğini söyledi.

 

SAKLAMASI KOLAY
Hap şeklindeki aşı, buzdolabı hatta oda sıcaklığında saklanabilecek. Bu da kullanımdan önce aşırı derecede soğuk tutulması gereken aşılara göre avantaj olacak. Ayrıca aşının ağızdan uygulanmasının da daha az yan etkiye sebep olacağı iddia edildi. Oravax Medical, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Meksika ve Avrupa dâhil olmak üzere birçok ülkede insan denemeleri yapmak için başvuruda bulunuyor. Çalışmalar temmuzda başlayabilir.

Türkiye

Kaynak: Editör:
Etiketler: Aşı, yerine, hap,
Yorumlar
Haber Yazılımı