Haber Detayı
11 Ocak 2023 - Çarşamba 11:17
 
Vergi kaçağına takip yolda! Konut satışında rayiç bedele müdahale geliyor
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, konutta düşük kalan rayiç bedellere müdahale edeceklerini duyurdu. Nebati “Satıcı da alıcı da dikkat etsin. Bu kangrenin üstesinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var” dedi.
YAŞAM Haberi
Vergi kaçağına takip yolda! Konut satışında rayiç bedele müdahale geliyor

Bodrum Söz/ HAZİNE ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tapuda düşük gösterilen konut rayiç bedellerine müdahale edileceğini açıkladı. Kabine toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Nebati tapuda konut rayiç bedellerinin düşük gösterilmesi konusunun Türkiye'nin kangren konularından olduğunu vurgulayan Nebati, "Konut fiyatlarının yükselmiş olması rayiç bedelleriyle gerçek fiyatlar arasındaki marjı çok genişletti. Bu konuda elimizde çok sağlam veriler var. Satıcı da alıcı da dikkat etsin. Bu kangrenin üzerinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var" dedi. Nebati, söz konusu çalışmanın çok ayrıntılı olduğunu, onun için reform yapmak gerektiğini söyledi.

DENETİM ARTACAK

Bakan Nebati, orta gelirlilere yönelik konut projesinin duyurulmasından sonra konut fiyatlarını artıran fırsatçıları da uyardı. Nebati, Yeni Evim Projesi'nde fırsatçılara karşı her türlü tedbiri aldıklarını ifade ederek "Fiyatlama kontrollerini yaptık, radarımız var, bizim risk analiz merkezimiz tüm verilere sahip, yanlış yapana gereğini yaparız. Vergi Denetim Kurulu gerekli çalışmaları yapar" diye konuştu. Alınan bilgiye göre konutta hem fiyat hem de rayiç bedele müdahale için öncelikle denetimlere ağırlık verilecek. Değerleme firmaları SPK tarafından denetlenecek. Bu süreçte Vergi Denetleme Kurulu da devreye girecek. Bir süredir takibi yapılan ilan siteleri üzerinden konutun kaç paradan ilana çıktığı, kaçtan satıldığı ve kredi sürecindeki rayiç bedel bilgileri karşılaştırılacak. bu süreçte Maliye ile Çevre, İklim ve Şehircilik Bakanlığı da ortak çalışacak. Sektör temsilcilerine göre tüm bu tedbirlere ilave olarak yabancıya satıştaki gibi 'değerleme raporu şartı' veya az vergi ödemek için düşük rayiç bedel gösterenlere dönük af getirilerek 'gerçek beyan' vermeleri de sorunu çözecek öneriler arasında bulunuyor.

MURAT KURUM: FİYAT TAKİBİ İÇİN KOMİSYON KURULUYOR

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut fiyatlarındaki artışa müsaade etmeyeceklerini belirterek Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile değerleme kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bir komisyon kuracaklarını söyledi. Kurum, "Bu komisyon, teknik ve finansal denetim yapacak, firmaların belirlediği fiyatları takip edecek, burada da temel kriter, ekspertiz raporları olacak. Yani bu ay sattığı konutun veya bir hafta önce sattığı konutun fiyatı neyse, o fiyat doğrultusunda kampanyaya dahil olacak" dedi. Bakan Kurum, ikinci el konut kampanyasının kısa vadede olmayacağını da açıkladı.

DEĞERLEME RAPORU ŞARTI VE BEYAN AFFI İSTENİYOR

■ İSTANBUL Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa: Daha önceden belediye rayiç bedeli üzerinden satış yapılırken sonra piyasa bedeli üzerinden bir uygulama geldi. Ama eskiden düşük beyanda bulunanlar gelir vergisi ödememek için bir daha düşük beyanda bulundular. Bu böyle devam etti. Yaklaşık 10 yıldan bu yana ben gerçek satış bedelleri ön satış gösterilmeli diyorum. Hatta hesabını kitabını da yaptım. Tapu harcını yüzde 1'e bile düşürseniz devletin karı üç misline katlanıyor. Ayrıca bir defaya mahsus beyan affı getirilsin. Vatandaş desin ki benim evim 5 milyon. Vatandaşın yaptığı beyandan rayiç gayrimenkul artışından vergisi alınmasın.

 Gayrimenkul sektörünü değerlendiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan: Şu anda biliyoruz ki birçok konut satıcısı, inşaat fi rması da gerçek satış fi yatı üzerinden değil de belediye rayiç bedelleri üzerinden bildirimleri yapıyorlar. Düşük gösterildiği için verginden kaçmış oluyorlar. Bu da devlet için çok ciddi bir kayıp. Devlet şu anda bu kaybın farkında. Bu kaybın önüne geçebilmek için yapabilecekleri iki tane hamle var. Yabancıya satışlarda olduğu gibi bir 'değerleme raporu' şartı getirilebilir, ikincisi ise bu şartı getirmeden önce bir beyan affı gerekiyor. Zamanında düşük gösterilenler harç değerlerini yatırarak gerçek değer üzerinden göstermesinin önünü açabilirler. Ama birden yapılırsa piyasada ciddi bir kilitlenme olur. İnsanlar doğabilecek tüm vergisel yükümlülükleri fi yatların üzerine eklemeye çalışabilirler.

TOKİ'DE ARTIŞA YÜZDE 15.4'LÜK SINIR

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ'de vade artış oranını yüzde 15.40'la sınırladıklarını söyledi. 'İlk Evim, İlk İş Yerim' projesi kapsamında, Gölbaşı Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda yapılan "Gölbaşı TOKİ Kura Çekimi"ne katılan Kurum 'Yeni Evim' kampanyasında fiyat artışına müsaade etmeyeceklerini belirterek "Fiyat artışı yapanları bu kampanyaya dahil etmeyeceğiz. Burada asıl olan orta gelirli vatandaşlarımızın ev sahibi olmalarıdır. Bunu da titizlikle takip edeceğiz ve her türlü yaptırımı yapacağımızı da buradan ifade etmek istiyorum. Yine halihazırda TOKİ konutlarında oturan ve ödemeleri devam eden yüz binlerce kardeşimizin beklediği bir haberi de buradan paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz, TOKİ her yıl ocak ayında memur maaş zammına göre bir artış yapıyordu. Bu yıl da memur maaş artışı Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdeleri ile yüzde 30 oldu ama biz vatandaşımız için TOKİ vade artış oranını 15,40'ta tuttuk. Yani vade artış oranında yüzde 50 indirim yapmış olduk" dedi. Bakan Kurum "Hatırlayacaksınız biz bu kampanyayı açıkladığımızda 'Vatandaş nasıl ödeyecek? TOKİ her yıl çok yüksek oranlarda zam yapacak' diye tezvirat yapanlar vardı" diye konuştu.

AKŞAM

Kaynak: Editör:
Etiketler: Vergi, kaçağına, takip, yolda!, Konut, satışında, rayiç, bedele, müdahale, geliyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı