Haber Detayı
21 Eylül 2022 - Çarşamba 10:37
 
Milyonların beklediği düzenleme! EYT'de ilk maaş ne zaman?
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili süreç devam ediyor. Aralık ayı ile birlikte konunun çözüme kavuşacağı belirtiliyor. Peki Aralık'ta yasa çıkarsa süreç nasıl işler?
YAŞAM Haberi
Milyonların beklediği düzenleme! EYT'de ilk maaş ne zaman?

Bodrum Söz/ Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için emeklilik yolu açılıyor. 3600 ek gösterge düzenlemesi sonrası EYT'de de çalışmalar hız kazanırken, EYT ne zaman çıkacak? İlk maaş ne zaman yatacak? soruları merak ediliyor. 

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre EYT yasası Aralık ayında Meclis'ten çıkıp yasalaşırsa başvuru süreci de başlamış olur. Burada bir başvuru süresi verilirse bu süre içinde başvurmak gerekebilir.

Burada bir başvuru süresi verilirse bu süre içinde başvurmak gerekebilir.

MAAŞ NE ZAMAN BAĞLANIR?

Emekli maaşları için süreç başvuru tarihi itibariyle başlıyor. Ancak hesaplama başvurulan aydan sonraki ay başından itibaren yapılıyor.

Yani Aralık ayında başvuran bir EYT'li için maaş hesaplaması 1 Ocak'tan itibaren yapılır.  Maaş bağlanana kadar biriken tutar emeklinin hesabına yatırılıyor.

Her yıl emekliler için Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon artışı yapılıyor. Bu yeni emeklilere de uygulanıyor.  Böylece Aralık ayında müracaat eden EYT'linin Ocak ayında maaşına enflasyon artışı yapılır.

Ocak ayında müracaat eden EYT'li açısından ise hesaplama yapılırken Ocak artışı dikkate alınır.

KİMLER YÜKSEK MAAŞ ALIR?

EYT'lilerde maaşı yüksek olarak hesaplanacak sigortalılar kazancı yüksek olanlar olacak.

Yani prim gün sayısı çok olanlar değil SGK'ya bildirilen prime esas kazanç yani brüt maaşı yüksek olanlar daha fazla emekli maaşı alacak.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Milyonların, beklediği, düzenleme!, EYT'de, ilk, maaş, ne, zaman?,
Yorumlar
Haber Yazılımı