Haber Detayı
17 Haziran 2024 - Pazartesi 11:20
 
Benzin ve motorine dev ÖTV zammı geliyor
Geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinden bu yana zam üstüne zam gelerek Cumhuriyet tarihi rekoru kıran akaryakıt ürünlerine bir büyük zam daha geliyor. Temmuz ayı itibariyle benzin ve motorin otomatik ÖTV zammıyla birlikte 2,5 TL'ye yakın zam gelmesi bekleniyor.
- Haberi
Benzin ve motorine dev ÖTV zammı geliyor

Bodrum Söz/ Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik ile vergilere yapılan zamlar akaryakıt fiyatlarını da etkilemeye devam ederken araç sahipleri 9 günlük kurban bayramı tatiline de motorine gelen 1,34 TL'lik zamla başlamıştı.

 

Geçtiğimiz yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin ardından zam üstüne zam gelen akaryakıt fiyatları araç sahiplerini kara kara düşündürürken bayrama zamla giren araç sahipleri bayramdan zamla çıkmaya hazırlanıyor.

 

Bayram tatilinden 1 gün önce ( 13 Haziran Perşembe ) motorinin litre fiyatına tam 1,34 TL’lik zam gelmişti. 

Ancak akaryakıt fiyatlarındaki zam yağmuru hız kesmeden devam edecek gibi gözüküyor. Her yıl 2 kez uygulanan otomatik ÖTV zammı Temmuz ayında pompa fiyatlarına yansıyacak ve Temmuz ayı başında akaryakıta yine bir zam gelecek.

 

Kararı 2023'te Erdoğan imzalamıştı

16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti.

2024 otomatik ÖTV zammı 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. 3 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da belli olacak. 2024'ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 artmıştı. Bu ortalamada artış haziran ayında da olursa 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak. Bu oranda ÜFE artışı olursa da, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde 1,93 TL artacak. Buna geçen sene 2 puan artışla yüzde 20'ye çıkarılan KDV de eklendiğinde vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde 2,32 TL olacak. 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Benzin, ve, motorine, dev, ÖTV, zammı, geliyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı