Haber Detayı
31 Ocak 2020 - Cuma 11:06
 
Çin’de koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı yükseldi
Çin’de Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında can kaybı 213, virüsten etkilenen kişi sayısı 9 bin 692’ye çıktı. Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu kararlarını açıkladı. Bakan Koca, 'Şu ana kadar Türkiye'de kesin olarak koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı' dedi. Bakan ayrıca, Çapa Tıp Fakültesi'nde bir çocuğa coronavirüs teşhisi konulduğuna ilişkin iddiaları da yanıtladı.
YAŞAM Haberi
Çin’de koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı yükseldi

Bodrum Söz/ Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde etkili olan koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle 213 kişi yaşamını yitirdi.


KORONAVİRÜS BİLİM KURULU TOPLANDI

Virüs bulaşan kişilerin sayısı 1527’sinin durumu ağır olmak üzere, 9 bin 692’ye çıktı. Virüsten etkilenme durumu şüpheli olanların sayısı ise 15 bin 238’e ulaştı. Bugüne kadar toplam 171 kişi de iyileşerek taburcu edildi. Bununla birlikte müşahede altına alınanların sayısı 102 bin 427’e çıktı. Ayrıca ülkenin Hong Kong Özerk Bölgesi’nde tespit edilen vakası sayısı 10, Makau Özerk Bölgesi’nde ise 9’a yükseldi.

 

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Koronavirüs Bilim Kurulu Bakan Koca başkanlığında bir araya geldi. Bakanlıktaki toplantı sonrasında, yeni tip koronavirüs tedbirleri hakkında Bakan Koca açıklama yaptı.

"TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜS TANISI OLAN HASTAMIZ YOK"

 

Koca'nın açıklamaları:

Turizm şirketlerine yönelik bilgilendirme yaptık. Çin'den giriş yapan yolcuları termal kameralarla tarıyoruz. Şu ana kadar 11 bin yolcu tarandı, herhangi bir şüğheli yolcuya rastlanmadı. Tüm sağlık tesislerimiz yapmaları gerekenler hakkında bilgilendirildi. Okullar açıldığında MEB ve KYK'ya yönelik bilgi notlarımızı ayrıca paylaşacağız. Tehdit varolduğu sürece en ufak riski gözardı etmemek adına güvenlik öncelikli anlayışla hareket ettik. Sosyal medyada yer alan maksatlı paylaşımlara itibar edilmemesini rica ediyorum. Günlük paylaşımları yapacağımızı da söylemek istiyorum. Bugüne kadar 68 kişiden numune alındı. Analiz edildi, şu ana kadar Türkiye'de kesin olarak koronavirüs tanısı olan hastamız olmadı. Eğer olursa bunu izole etmek üzere tüm imkanlarımızın hazır olduğunu ayrıca ifade etmek istiyorum. THY sorumlu bir adım atarak 9 Şubat'a kadar Çin uçuşlarını da durdurdu. Türkiye'nin de arasında bulunduğu vatandaşlarını tahliye eden ülkelerle ilgili de DSÖ, 'Bu durum ülkelerin lojistik, teknik kapasite olarak kendilerine olan güveni göstermektedir' ifadesini kullandı.

WUHAN'DAKİ TÜRKLER ARASINDA KORONAVİRÜS TANISI OLAN YOK

 

Wuhan'da ikamet eden vatandaşlarımız var. Biz hastalığın kol gezdiği bir şehirde vatandaşlarımızı bırakarak riske atamayız. Harekete geçtik. Dünden bu yana bütün hazırlıklarımız tamamlandı. TSK'ya ait kargo uçağını ambulans uçağa dönüştürerek vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz. Oradan getireceğimiz vatandaşlarımız arasında hasta olmadığını özellikle tekrar hatırlatmak istiyorum. Uçakta iki enfeksiyon hastalıkları hocamız da ekiple birlikte hazır halde bulunacak. Koruyucu malzemeler uçağa yüklendi. TİKA tarafından ve Bakanlık olarak Çin'e gönderilen tıbbi malzeme yardımını da bu uçağımızla ulaştırmış olacağız. Vatandaşlarımızın hiçbirisinde ve diğer vatandaşlarda herhangi bir hastalık belirtisi yok. En uç ihtimalleri düşünerek yolcuları özel izolasyon ile getiriyoruz. Her yolcu için gerekli tedbir yapılacak, tahliye prosedürlerimiz sıkı şekilde uygulanacak. 14 gün gözlem altında tutulacaklar. Vatandaşlarımız için şu anda kullanmadığımız bir hastaneyi bu süreçte tekrar hazır hale getirdik, bu hastane daha sonra da tekrar kullanılmayacak olan hastanemiz. Biz özellikle hastane ortamında daha sonra kullanılmayacak, hastamızla temasımız olmayacak bir ortamı tercih ettik. Adana'da gözetim altında 2 vakamız vardı. Sonuçlarının negatif olduğunu söyleyebilirim. Biz ilk günden itibaren denetimleri sıkı olarak uyguladık.

"İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ'NDEKİ VAKA HAKKINDA AÇIKLAMA"

 

Klinik olarak, bir bulgu olarak mevsimsel grip olarak doktor arkadaşların düşündüğünü belirtmek istiyoruz. Sonuç çıkmadığı için, bu dönemde gözetim altında tutulduğunu ancak hastanın durumunun ciddi olmadığını, yüksek ateşli tablonun sürmediğini çok rahatlıkla söyleyebilirim. Klinik takibin de önemli olduğunu, bu klinik takibin de yakın takiple hassasiyetle takip edildiğini söylemeliyim. Mevsimsel grip tablosu olarak görüldüğünü ifade etmek istiyorum. Sonuç çıktığında da biz açıklamaları şeffaf bir şekilde yapmış olacağız.


BARIŞ YARKADAŞ'TAN 'KORONAVİRÜS TANISI KONULDU' İDDİASI

CHP'li eski milletvekili Barış Yarkadaş, Twitter'daki hesabından, dün gece Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'ne getirilen bir Çinli çocuğun daha sonra ailesi tarafından İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Acil Birimi'ne götürüldüğünü ve çocuğa burada 'koronavirüs' tanısı koyulduğunu iddia etmişti.

KORONAVİRÜS SALGININDA 24 SAATTE 43 ÖLÜM

Ülkede 20 Ocak’tan bu yana hızla artan ve bir hafta içinde zirveye ulaşması beklenen koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 43 kişi daha yaşamını yitirdi, 1982 yeni vaka tespit edildi.

Koronavirüsün merkez üssü Hubey eyaletinde ise can kaybı 204’e, tespit edilen vaka sayısı 5 bin 806’ya ulaştı.

Diğer yandan koronavirüsün yoğun olarak görüldüğü eyaletlerde vaka sayısı Cıciang’da 537, Guangdong’da 393, Hınan’da 352, Hunan’da 332, Ciangşi’de 240, Anhui’de 237, Şandong’da 178, Sıçuan’da 177, Ciangsu’da 168, Fucien’de 101 oldu.


Bu arada "Ülke Geneli Yeni Tip Koronavirüs Salgını Anlık Gelişmeler" platformunun verilerine göre, dünya genelinde bugüne kadar Tayland’da 14, Japonya’da 11, Singapur’da 10, Avustralya’da 9 Malezya’da 8, ABD’de 6, Fansa ve Almanya’da 5’er, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 4, Kanada’da 3, Vietnam’da ve İtalya’da 2’şer, Nepal, Kamboçya, Sri Lanka, Finlandiya ve Hindistan’da birer vaka tespit edildi.Ayrıca tespit edilen vakalar başkent Pekin’de 121, Şanghay’da 128, Çongçing’de 206, Tiencin’de 31’e yükseldi.

"AŞI GELİŞTİREN KURUMLAR ZAMANA KARŞI YARIŞMALI"

 

Çin Başbakanı Li Kıçiang dün yaptığı bir açıklamada, koronavirüsün neden olduğu salgın durumunun çetin ve karmaşık olduğunu belirtmiş, salgına karşı aşı geliştiren kurumların zamana karşı yarışması gerektiğini vurgulamıştı.

Li, salgınla mücadelenin ölüm oranını azaltmak ve muayenelerin etkisini iyileştirmek açısından kilit önem taşıdığını dile getirmişti.

Başbakan Li, “Merkezi Hükümet Yeni Tip Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Çalışma Grubu Lideri” olarak salgınla mücadeleyi ve denetlemeyi yürütüyor.


KORONAVİRÜS SALGINININ GEÇMİŞİDünya Sağlık Örgütü, Çin'deki koronavirüsü nedeniyle dün uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etmişti. Çin'in Birleşmiş Milletler Temsilcisi Cang Cün de Çin'in bu durumu değerlendirdiğini belirterek, ülkesinin koronavirüsle mücadelede çok kritik bir durumda olduğunu söylemiş, uluslararası dayanışmanın aşırıcı derecede önem kazandığını bildirmişti.

 

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik yürütülen bilimsel çalışmalarda virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.

Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

Kaynak: AA/Haber Merkezi

Kaynak: Editör:
Etiketler: Çin’de, koronavirüs, salgınında, ölenlerin, sayısı, yükseldi,
Yorumlar
Haber Yazılımı