Haber Detayı
29 Eylül 2024 - Pazar 13:50
 
Kaçak kantin skandalı
Kamu kurumlarındaki usulsüzlükler Sayıştay 2023 değerlendirme raporlarında ortaya çıkmaya devam ediyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi hakkında hazırlanan raporda özellikle akademisyen atamalarındaki usulsüzlükler de kayda geçti.
- Haberi
Kaçak kantin skandalı

Bodrum Söz- Sayıştay raporuna göre yemek alım hizmeti için ihale yapılamdığı ortaya çıktı. Yemek işinin ihale yapılmaksızın bir protokol ile verilmesinin ortaya çıkmasına üniversite yönetimi verdiği cevapta, 'yemek yiyen personel sayısının azlığı' gerekçe gösterildi.

BAZI KANTİN VE KAFELERİN RUHSATI YOK
Sayıştay raporlarına yansıyan bir diğer skandalda ise üniversitenin, kampüs içerisinde kiraladığı işyerlerinin çalışma ve işyeri açma ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. Yapılan denetimlerde kampüste faaliyet gösteren kantin, kafe ve restoranların bazılarında işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadığı öğrenilince okula yapılan sorgulamada okul hatayı kabul ettiğini ve düzenleme yapacağı cevabını verdi.

ADRESE TESLİM ATAMA USULSÜZLÜĞÜ
Raporlardaki en skandal usulsüzlük ise akademisyen atamalarında ortaya çıktı. Raporda, ilana çıkılan öğretim üyeleri kadrolarında ‘eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı’ davranıldığı vurgulandı. Üniversitenin 2023 yılı içerisinde öğretim üyesi alımı amacıyla çeşitli tarihlerde ilanlar verdiği, bu ilanlarda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili maddelerine aykırı ek kriterler getirildiği belirtildi.

DEMİR ÇAĞI ÖLÜ GÖMME GELENEĞİNİ BİLME ŞARTI

Raporda belirtilen ek kriterlere şu örnekler verildi:

"İonia demir çağı arkaik dönem yerleşim sistemleri, ölü gömme gelenekleri ve anıtsal mimari bezemeleri alanında çalışmaları olmak,

*Doçentliğini nicel karar yöntemleri alanında almış olmak ve sağlam ridge regresyon analizi alanında çalışmaları olmak,

*Böceklerle ilgili faunistik ve sistematik çalışmalar yapmış olmak, entomopatojen funguslar ve uçucu yağların böcekler üzerindeki toksik etkileri ile ilgili çalışmaları olmak.

*Demokrat Parti, mübadele, Ermeni sorunu ve cumhuriyet döneminde eğitim
konularında çalışmaları olmak,

*Fiziksel aktivite, transteorik moel, yaşlı sağlığı, kadın kanserleri ve namus ile ilgili
çalışmaları olmak"

*Sayıştay yaptığı inceleme sonunda "Üniversite'nin çıkmış olduğu ilanlarda belirlediği ek koşulların kişiyi tanımlamaya yönelik olarak akademik rekabeti engelleyecek nitelikte olmasının, Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na aykırılık teşkil ettiği ve Üniversite'nin Kanunlarla belirlenen amaçlarına ulaşması açısından risk oluşturduğu değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:halktv.com.tr

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kaçak, kantin, skandalı,
Yorumlar
Haber Yazılımı