Haber Detayı
26 Temmuz 2024 - Cuma 12:40
 
Market raflarındaki bu peynire yasak geldi
Tarım ve Orman Bakanlığı, peynir eritme peynirlerin geleneksel peynirleri taklit etmesi ve tüketiciyi yanıltması önlemek için tulum, örgü, çeçil gibi geleneksel peynirlerin şeklini alan eritme peynirlere artık olmayacak. Ayrıca hiç bir eritme peynirin üzerinde artık "kaşar" yazmayacak.
- Haberi
Market raflarındaki bu peynire yasak geldi

Bodrum Söz/ Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Peynir Tebliği taslağıyla, eritme peynirlerin geleneksel peynirleri taklit etmesi önleniyor ve tüketicilerin yanıltılması engelleniyor. Eritme peynirler artık tulum, örgü, çeçil gibi geleneksel peynirlerin şeklini taklit edemeyecek ve peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması engellenecek.

 

 

Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre; 8 Şubat 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nde eritme peynir etiketinde en az 1,2 milimetre olan punto büyüklüğü de en az 3 milimetre olacak şekilde artırılacak. Ayrıca çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılıyor.

 

 

Çeşni amaçlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ile tahıl gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanıyor. Eritme peynirlerinde peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması engelleniyor.

 

 

Tarım Bakanlığı, nisan ayında da tüketicilerin korunması için gıda etiketlerinde yeni bir düzenlemeye gitmişti. Birbiriyle karıştırılabilecek bir gıdanın adında ve etiketinde, özelliklerini taşımadığı başka bir gıdanın adıyla birlikte “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” ve benzeri ifadeler kullanılması da yasaklanmıştı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Market, raflarındaki, bu, peynire, yasak, geldi,
Yorumlar
Haber Yazılımı