Haber Detayı
16 Ekim 2024 - Çarşamba 10:18
 
BLUE EXİLE ART PROJECT SUALTI PARKI 2. ETABI YAPILDI
Bodrum Belediyesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden Bodrum Deniz Müzesi ve Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü organizasyonuyla Görecek Adası’nda Bodrum Sualtı Parkı Projesi’nin 2. Etap Tanıtım Etkinliği gerçekleşti.
BODRUM Haberi
BLUE EXİLE ART PROJECT SUALTI PARKI 2. ETABI YAPILDI

Bodrum Söz/ Blue Exile Art Project (BEAP) Bodrum Sualtı Parkı'nın “Tırhandiller ve Batıklar” temalı 2. Etap tanıtım etkinliği, 15 Ekim Salı günü Bitez Mevkii/Görecek Adası’nda saat 11.00'de gerçekleşti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin katılımlarıyla gerçekleşen etkinlikte Fransa İstanbul Başkonsolosu Nadia Fanton, Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont, Fransa Muğla Fahri Konsolosu Fidel Berber, İMEAK DTO Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Bölge Liman Başkanı Tuncay Aydın, Bodrum Kent Konseyi temsilcileri, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Canbazoğlu, Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü geçmiş dönem Başkanı Şule Kükrer ve Rotary Kulübü temsilcileri, Proje Bilim Danışmanı Dr. Mert Gökalp, sanatçılar ve basın mensupları yer aldı.

Fransız Kültür, Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından desteklenen 2. Etap’ta, sanatçılar Bülent Çınar, Ege Kolcu, Genco Gülan ve İrfan Aydın'a ait heykeller ve Ağanlar Tersanesi tarafından yapılan tirhandil Görecek Adası sahilinde sualtında sergilendi.

Etkinlikte Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de dalış yaptı. Sualtından kapalı devre dalış sistemiyle hem eserin indirilme anları hem de sualtı açılış seremonisi görüntüleri dalış platformunda paylaşıldı. Dalış sonrası, protokol teknesinde basın açıklamaları yapıldı. BEAP etkinliğinde STS Okul Gemisi ve Sahil Güvenlik Botu da yer aldı.

Bodrum Belediyesi Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Canbazoğlu, Görecek Adası’nda Türkiye’nin ilk çevre temalı su altı projesinin ikinci etabını açtıklarına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Bu proje ile Bodrum’a bir sualtı parkı kazandırmak üzere yola çıktık. Asıl hedeflerimizden bir tanesi Bodrum’daki özellikle Akvaryum Koyu’na yakın bu alanda teknelerin demir atmamalarını sağlamak. Posidonia çayırlarının zarar görmemesini sağlamak. Ve sanatın gücüyle ekosistem konusunda çevre ve deniz koruma konularında farkındalık oluşturmak istiyoruz. Tabii ki de ilerleyen zamanlarda bu projenin dalış turizmi ile bölgenin turizmine de katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü geçmiş dönem Başkanı Şule Kükrer, projenin başından bu yana birlikte çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Bu projede çok iyi bir sivil toplum örgütü dayanışması gördüm. İş birliğimiz sayesinde uluslararasına kadar uzandık. Bunu hem Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın hem de Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin sosyal demokrat belediyecilik anlayışının bir uzantısı olarak görüyorum. Kendilerine bu korumacı projede, bu sanatsever projede verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum.”

Sualtına yerleştirilen birçok eserin sahiplerinden biri olan Sanatçı Bülent Çınar, projeyi ilk duyduğunda çok heyecanlandığına, sanatın gücüyle çevreyi iyileştirme gibi önemli bir misyon üstlendiklerine dikkat çekerek, “Ortak akılla işler ürettik. Bence Türkiye’de de nadir yapılan işlerden biridir bu.” dedi.

Sanatçı Genco Gülan ise, “En büyük hazinelerimizden biri denizlerimiz. Onlara daha iyi bakmamız lazım, geleceğe temiz bırakmamız lazım. Biz de sanatçılar olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Akdeniz’in en önemli canlısının Posidonia deniz çayırları olduğunu ifade eden Proje Bilim Danışmanı Dr. Mert Gökalp, Posidonia deniz çayırlarını korumanın Akdeniz’i korumak anlamına geldiğini vurguladı. Dr. Gökalp sözlerine şöyle devam etti:

“Bu deniz çayırlarını korumak, kıyıları korumak en önemli görevimiz olmalı. Eğer deniz çayırları sağlıklıysa carettalar da sağlıklı, deniz atları da sağlıklı, Akdeniz foku da Bodrum’u da sağlıklı. O yüzden en önemli canlılar deniz çayırları. Biz, sanatın gücüyle önemli bir adım attığımızı düşünüyorum bugün. Hep beraber bunu Nice’e taşıyacağız. Akdeniz’in batısı doğusu fark etmez. Her yerini korumamız gerekiyor.”

Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci etkinliği takip eden gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ege’nin mavi sularında, Bodrum’un o güzel sularında çok güzel ve anlamlı bir tören ile kurdelemizi kestik ve ikinci etabı açtık. Muğla Büyükşehir Belediyemiz ile Fransız Kalkınma Ajansının iş birliği ile buranın bir sualtı parkı olması için üçüncü ve dördüncü etap çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Posidonia çayırları bu bölgenin korunmasında denizlerin oksijeninin sürdürülebilir olmasında son derece önemli çünkü bu Posidonia çayırlarıyla burada denizimiz temiz kalıyor. Buraya bıraktığımız eserler birkaç yıl içinde çok güzel bir yaşam alanına dönüşecek. Orada mercanlar, balıklar kendi yuvalarını yapacak ve aslına bakarsanız deniz ekosistemi burada yaşamaya devam edecek. Eğer biz bu sanatı yer üstündeki güzellikleri yer altına da yansıtamazsak, Ege’nin mavi sularını sadece teknelerle bezersek sanatla bezemezsek bunu sürdürülebilir kılamayız. Ben burada emek veren kıymetli sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum. Birbirinden değerli sanatçılarımız burada. Emeklerinize sağlık diyorum ve inşallah Blue Exile Art’ın 3. etabında, 4. etabında Bodrum’u sualtı parkı haline getirinceye kadar durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Denizi koruyacağız, maviyi koruyacağız. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerimizden biri olan deniz turizmini koruyacağız ve bunları korudukça da ülkemizin potansiyeline potansiyel ekleyerek yarınlara daha mutlu daha aydınlık şekilde ulaştırmış olacağız.”

 

Büyükşehir olarak bu projenin bir parçası olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Binlerce yıldır denizcilik kültürüyle yoğrulan bu topraklar, bu kültür, yaşamaya devam edecek. Bizim atalarımız, süngercilerdi. O süngercilerin bıraktığı miras, gelecek nesillere de taşınmak zorunda. Bugün Bodrum’da bir turizm varsa, Muğla’da turizm varsa eğer denizcilik kültürü, mavi yolculuk varsa onu atalarımıza borçluyuz. Bu topraklarda binlerce yıldır yelken açan, denizle yoğrulan, sünger avlayan insanlarımıza borçluyuz. Onlara da vefamızı bir kez daha gösterelim.” dedi.

Bodrum’da yapılan bu projeyi Fransa’da da gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Başkan Aras, “Fransa Sayın Büyükelçimizin de burada bulunmasıyla bu projede büyük bir destek veriyor. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Ama bu ortaklığı geliştirmek istiyoruz. Seneye Okyanus Konferansı var ve bu konferansta Muğla olarak, Bodrum olarak bulunmak zorundayız. Hem deniz ekosisteminin, biyoçeşitliliğin korunması hem de iklim değişikliğinden etkilenen birinci bölgeler olduğumuz için bizim bu konuda adım atmamız elzemdir. Bu projeye tüm Türkiye’den destek bulacağımızı düşünüyorum.” diyerek sanatın gücünü yansıtan herkese teşekkür etti.

Etkinliğe katılan Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont kendileri içinde bugünün çok önemli olduğunu, sanat ve çevre korumanın bir arada olduğuna değinerek Akdeniz’in önemine vurgu yaptı. Dumont, “Akdeniz için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Yaklaşık bir yıldır gerçekten hem belediye hem deniz müzesiyle sanat ve bilim alanlarında ortaklaşa birçok proje gerçekleştirdik. Akdeniz’in biyoçeşitliliğinin korunması ve artırılması için projeler devam ediyor. Bu proje, Fransa Kalkınma Ajansı’nın Mettis başlıklı bir projesine dahil edildi. BM’nin Okyanus Konferansı için yalnızca on üç proje seçilmişti ve bu da onlardan bir tanesiydi. Bugün Mert tarafından da çekilen fotoğraflar, BM Konferansından bir hafta önce Monaco’da sergilenecek.”

Türkiye'nin ilk çevre temalı sualtı parkı projesi, Bodrum Yarımadası’ndaki deniz çayırlarının korunması ve farkındalık oluşturulmasını hedefliyor. BEAP, Project Posidonia (Sualtı Araştırmaları Derneği) iş birliğinde, sanatın gücüyle denizel ekosistemin korunmasına katkı sunuyor. Proje, Fransa Kalkınma Ajansının Mettis başlıklı bir programına dahil edilirken BM’nin Okyanus Konferansı için seçilen on üç proje arasına girmeyi başardı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BLUE, EXİLE, ART, PROJECT, SUALTI, PARKI, 2., ETABI, YAPILDI,
Yorumlar
Haber Yazılımı