Haber Detayı
06 Mayıs 2021 - Perşembe 20:53
 
YEŞİL ALANLARIN İMARA AÇILMASINA TEPKİ
Bodrum Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen Bodrumlular 1 milyon 102 bin metrekarelik alanın Kentsel yeşil alanın imara açılmak istenmesine tepki gösterdi. Bodrum Belediye başkanı Ahmet Aras "Biz artık Bodrum'un dağlarında nefes alamayacak mıyız? Her yer özelleştirilecek mi?" dedi.
BODRUM Haberi
 YEŞİL ALANLARIN İMARA AÇILMASINA TEPKİ

Erzurum Güncel- Bodrum’un Ortakent bölgesinde, 1 milyon 102 bin 306 metrekarelik alanın imara açılıp özelleştirme yoluyla satışının önünün açılmak istenmesine Bodrumlular tepki gösterdi. Bodrum Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri kentsel yeşil alan olan bu bölgenin özelleştirme yapılaşmaya açılmaması için ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Bodrum’un geleceği için bir araya gelindiği belirtilen toplantıda konuşan Belediye Başkanı Ahmet Aras oldu bittilere tepki göstererek, "Biz artık Bodrum'un dağlarında nefes alamayacak mıyız? Her yer özelleştirilecek mi?" dedi.
 
Umurça Parkı'nda, pandemi tedbirleri gözetilerek bugün açık alanda düzenlenen basın toplantısına, CHP, İYİ Parti, HDP, Sol Parti, Emek Partisi, Deva Partisi ilçe başkanları, meslek odaları ve diğer sivil toplum kuruluşu başkan ve temsilcileri, Kent Konseyi Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.
 
Burada açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Aras konuşmasına, 6 Mayıs sabahı idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anarak başladı. 
 
BODRUM’UN İMARA DEĞİL KORUMA PLANLARINA İHTİYACI VAR
 
3 bin 500 yıllık tarihi geçmişe sahip Bodrum'da herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini belirten Başkan Aras, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:
 
"Sahip olduğumuz değerleri koruma kullanma dengesiyle gelecek nesillere aktarmalıyız. Bodrum’u her zamankinden daha çok koruma fikri şu anda yönetim stratejimizin ana eksenini oluşturmaktadır. Ancak bizim dışımızdaki bazı karar vericiler planlanmamış, sonuçları düşünülmemiş bazı kararlar almaktadır. Hiç şüphe yok ki temiz bir çevre, sürdürebilir bir turizm, sağlıklı bir turizm umutlu bir gelecek demektir ve bizlerde bunun için buradayız. Bizler halka ait olan bu arazinin Özelleştirme İdaresi eliyle ihale yoluyla satışa çıkarılmasını gerek kamu yararı gerekse doğaya duyarlığımız gereği istemiyoruz. Bodrum’un imara değil koruma planlarına ihtiyacı var. Çünkü bu bölgedeki flora fauna, ekolojik yapının yanı sıra doğal sit ve arkeolojik sitler bulunmaktadır ve söz konusu yapılaşmanın ne kadar büyük bir tahribata yol açacağının bir göstergesidir." 
 
Bu işi bir başlangıç olarak gördüklerini ifade eden Başkan Aras, Bodrum'daki yeşil alanların bu yöntemle yok edilmesinden endişe duyduklarını söyledi. Bodrum'da kamusal alanlara ayrılmış bazı yerlerin özelleştirme yöntemiyle satıldığına değinen Başkan Aras, "Bu yöntemle yapılan satışları görünce hayal kırıklığı ve ümitsizliğe düşüyoruz. Son dönemde yapılan imar barışı meselesi, Bodrum'da hızla artan nüfusu ve büyüyen altyapı sorunları olan bir kentte ciddi bir tahribata yol açmıştır. Bizim imar planlarında turizm alanları olarak gösterdiğimiz yerler bu imar barışı yoluyla tamamen konuta dönüştürülmüştür. Artık oralarda 12 ay yaşayan insanlar bulunmaktadır. Bu nedenle, Bodrum'daki üst ölçekli planlar dahi tekrar tekrar gözden geçirilmelidir." dedi. 
 
ÇOCUKLARIMIZA İHANET ETMEK İSTEMİYORUZ
 
Gecelik kararlarla 3 bin metrekarelik alanların bile satışa çıkarıldığını dile getiren Başkan Aras, şunları söyledi:
 
"Bizim buradan anladığımız, bizim için arkeolojik alan olan, börtü böcek, doğal yaşam olan, bitki örtüsü olan dağlarımız başkaları için rant kapısı olarak görülüyor. Yapılan imar planlarındaki hata ve eksiklikler yüzünden, doğal karakteristiğini korumamız gereken alanlarımız var. Ama maalesef buralar yap-sat mantığı ile şu anda yapılaşıyor zaten. Aralarda tepelerde kalan ve 'atıl arazi' olarak nitelendirilen korumamız gereken halka ait araziler. Buralar çocuklarımızın nefes aldığı yerler. Yani artık denizlerimizde, dağlarımızda nefes alamayacak mıyız?  Her yer özelleştirilecek mi? O yüzden bu toplantının, birlikteliğin önemi çok büyük. Halkımızın da bizim yanımızda olduğunu biliyorum. Katılan herkese şükran ve minnetlerimi sunuyorum." 
 
Sürecin devam etmesi halinde, Ortakent Mahallesi sınırları içerisindeki bahse konu yaklaşık 1 milyon 100 bin metrekarelik alanın 880 bin metrekaresi imara açılacak ve yüzde 10 civarı bir ek yapılaşma söz konusu olacak. Buna göre de ortalama 75 metrekarelik konutlarda 3 kişinin yaşayacağı değerlendirilirse bölgede en az 3 bin 500 kişilik bir kalıcı nüfus artışı yaşanacağı ön görülüyor.
 
Başkan Aras, "Bodrum kentinin seçilmiş yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları olarak Ortakent’i özelleştiren, betonlaştıran bu plan değişikliğine karşı çıkıyoruz. Turizmin başkenti Bodrum’un, bir 'oldu bitti'ye getirilemeyecek kadar önemli ve kıymetli olduğuna dikkat çekmek istiyoruz." diyerek konuşmasını tamamladı.
 
Bodrum'dan yükselen bu ortak sesin sadece basın toplantısı ile kalmayacağı bölgesel, ulusal ve uluslararası platformlara taşınacağı duyuruldu. 
 
Konuya ilişkin değerlendirme ve çalışmalarını aktaran katılımcılar, kentin önemli bir sorunu etrafında bütün tarafları bir araya getirmesi ve öncülük etmesinin katılımcı belediyecilik açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekerek Başkan Ahmet Aras'a teşekkür ettiler.   
 
BAŞKAN, YANLIŞLIKLARI MADDE MADDE SIRALADI
 
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yapılan uygulamada tespit edilen yanlışlıkları ise şöyle sıraladı:
 
-İşlemde idare daha önce verdiği plan kararıyla çelişmektedir.
 
-Parseller doğal ve arkeolojik sit alanı olduğu halde özelleştirme kapsamına alınmıştır.
 
-1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği mekansal planlar yapım yönetmeliğine aykırıdır.
 
-Nazım imar planında nüfus projeksiyonu bulunmamaktadır.
 
-Planlar kıyı kanununa aykırıdır.                              
 
-4 adet ayrı tür ve ölçekteki imar plan ve değişikliğine ilişkin alınmış kurum görüşleri bulunmamaktadır.
 
-4 adet ayrı tür ve ölçekteki imar plan ve değişikliğine esas jeolojik etüt raporu hazırlanmamıştır.
 
-1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planının altlık haritalarında tahrifat yapılmıştır.
 
- 4 adet ayrı tür ve ölçekteki imar plan ve değişikliği için plan işlem numarası alınmamıştır.
 
-Plan açıklama raporlarını hazırlayan şirketin plan yapım yeterliliği bulunmamaktadır.
Kaynak: Editör:
Etiketler: , YEŞİL, ALANLARIN, İMARA, AÇILMASINA, TEPKİ,
Yorumlar
Haber Yazılımı